Facebook Twitter Pinterest

Van ledikant naar (stapel)bed in 5 stappen

Van ledikant naar (stapel)bed in 5 stappen

Mijn peuter gaat sinds een paar weken naar de peuterspeelzaal. Ze heeft het daar super naar haar zin. Er wordt heel veel gespeeld met de andere kindjes en dat is soms best vermoeiend. Dus gaat ze ’s middags af en toe nog even slapen. Zo ook vandaag. Omdat haar grote zus op school was gaf dat mij mooi de gelegenheid om nog even wat te werken – dacht ik. Ik had mezelf net met een kop thee achter de laptop geinstalleerd en daar stond ze ineens terug in de woonkamer!

Kleine meisjes worden groot en klimmen dus zelf uit hun ledikant! Hoog tijd dus voor een “groot” bed. Samen met haar grote zus mag ze binnenkort in een stapelbed gaan slapen. Is jouw kindje ook bijna uit zijn ledikant gegroeid, of moet er plaats worden gemaakt voor een kleine broer of zus? Lees dan mijn ideeen hoe je een peuter kunt laten wennen aan het slapen in een groot bed.

 

1. Prik een datum

Bedenk even goed wanneer je de nieuwe situatie in laat gaan. Het is niet handig om dit te doen als je de volgende dag moet gaan werken of een belangrijke afspraak hebt. Het kan een onrustige avond / nacht worden. Als dat het geval is ben je de volgende dag blij dat je in je pyjama nog een extra kop koffie kunt drinken!

Wanneer de datum is aangebroken neem je niet alleen het nieuwe bed in gebruik, maar plaats je ook het ledikantje uit beeld zodat jullie niet meer in de verleiding komen toch maar terug te gaan naar de oude situatie als het niet zo soepel verloopt.

 

2. Maak er een bijzonder moment van

Voor je peuter kan het best spannend zijn om niet meer in dat vertrouwde bed te slapen. Betrek ze dan ook bij de overgang. Ga bijvoorbeeld samen een leuk dekbedovertrek uitkiezen en maak samen het nieuwe bed op en installeer alle favoriete knuffels. Laat ze ook weten hoe trots je bent dat ze in een groot bed slapen. Zo wordt de overgang echt iets bijzonders voor ze.

 

3. Wees consequent

Omdat ze nu in een ander bed slapen betekent nog niet dat andere zaken ook moeten veranderen. Houd hetzelfde slapen-gaan ritueel aan als anders. Bereid je er op voor dat ze meerdere malen uit bed zullen lopen. Die nieuwe vrijheid moet natuurlijk verkend worden! Breng ze gewoon telkens weer terug naar bed en zeg dat het tijd is om te slapen, uiteindelijk vallen ze vanzelf in slaap (en jij ook ;-) )

 

4. Beloon ze na de eerste nacht

Wanneer je peuter wakker wordt (ook al is dat misschien wat eerder dan normaal) geef hem dan een uitgebreide knuffel en vertel hoe trots je op hem bent. Maak een klein feestje van het ontbijt en vertel gedurende de dag nog een aantal keer hoe trots je bent. Zo zal hij ’s avonds weer met plezier zijn nieuwe grote bed in gaan.

 

5. Heb geduld

Realiseer je dat het even kan duren voor je kleintje gewend is aan de nieuwe situatie. Hij kan dan ook best even een beetje van slag zijn en een tijdje nodig hebben om in dat grote bed weer net zo lekker te slapen als daarvoor in zijn ledikantje.  Geef ‘m die tijd gewoon.

 

Het nieuwe stapelbed wordt hier volgende week geleverd, ben dan ook heel benieuwd hoe het hier zal gaan. Sta jij binnenkort ook voor deze stap? Ik ben benieuwd hoe het jullie vergaat!Zwangerschapslingerie      Zwangerschapsbadmode     Zwangerschapsnachtmode 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
/* shopScript */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »