Facebook Twitter Pinterest

Borstvoeding, maak het elkaar niet ongemakkelijk

Borstvoeding, maak het elkaar niet ongemakkelijk

Het zal je – gezien de collectie borstvoedingslingerie in mijn webshop – niet verbazen dat ik een groot voorstander van borstvoeding ben.

Het heeft voor moeder én kind vele gezondheids voordelen voor zowel de korte als de lange termijn (er zijn wel 101 redenen om borstvoeding te geven, zie Borstvoeding.com). Toch voelde ik me afgelopen week weer even ongemakkelijk toen ik dit bericht voorbij zag komen over een borstvoedingsflashmob, deze keer in Kopenhagen.


Flashmobs

Aanleiding voor dit soort flashmobs is keer op keer dat moeders wordt gevraagd elders borstvoeding te geven. Die verzoeken komen meestal voort uit het feit dat mensen zich ongemakkelijk bij de situatie voelen. Maar om nu hier op te antwoorden met een situatie waarbij mensen zich nog ongemakkelijker voelen doet de zaak volgens mij geen goed.


Maak het elkaar niet ongemakkelijk

Toen ik de allereerste keer met mijn oudste (inmiddels bijna 3) op een terrasje zat en zij hongerig werd, voelde ik me ongemakkelijk om haar in het openbaar borstvoeding te geven. Uiteraard had ik mooie lingerie hiervoor aan, maar mijn kleding leende zich hier niet erg voor. Nu had ik met een sjaaltje haar (en mijn ontblote borst) kunnen afschermen. Ik had dat thuis wel eens een keer geprobeerd, maar mijn meisje voelde zich daar erg ongemakkelijk bij. We zijn dus naar huis gegaan waar ik haar in alle rust heb kunnen voeden.
 

Voor mij was het echter wel duidelijk dat dit niet was wat ik wilde; ik wilde niet naar huis moeten om mijn kindje te voeden. Dus ben ik op zoek gegaan naar kleding waarin ik mezelf lekker voelde en haar makkelijk kon voeden zonder dat dit ongemakkelijk voor mij, mijn dochter of mijn omgeving was. Met de kleding die ik vond denk ik dat veel mensen niet eens in de gaten hadden dat ik op dat moment borstvoeding gaf.
 

Wanneer we een foto zien van een – laten we zeggen Afrikaanse – vrouw die haar kindje voedt vinden we dat allemaal heel normaal. Dat is het ook; want zo mooi is dat door de natuur (of God zo je wilt) bedoeld. Maar waarom gaan we staren naar een moeder in Nederland die haar kindje voedt? Of in extreme gevallen zelfs vragen dit elders te doen?  Maak het zo’n moeder niet ongemakkelijk!


Wat ging vooraf

Verplaats je eens in de positie van zo’n jonge moeder. Ze heeft (na misschien een pittige zwangerschap en/of bevalling) haar stinkende best gedaan om de borstvoeding te doen slagen, al dan niet met de hulp van een lactatiekundige. Nu ze beiden eenmaal de smaak te pakken hebben, gaan ze er eens lekker op uit en genieten samen op een terrasje. Niet alleen mama is dorstig, maar de kleine lust ook wel een slokje. Nu kan ze verscholen onder een doek haar kindje gaan voeden, maar de meeste kindjes vinden dat maar niks en zetten het dan op een huilen. Dat betekent alleen maar meer aandacht van de mensen om haar heen en dat met een ontblote borst waaruit de melk al toeschiet.
 

Dus voelt zo’n mama zich dan verplicht om een rustige plaats (soms zelfs het toilet) op te zoeken. Maar ja, ze heeft ook nog een kinderwagen, luiertas en wat boodschappen bij zich. Een uiterst ongemakkelijke situatie. Een baby drinkt al snel een kwartiertje bij zijn moeder, stel je voor dat je dat op het toilet moet doen. Om dan nog maar niet te spreken van een eventuele peuter die er ook nog bij kan zijn! Als dat je overkomt kan ik me goed voorstellen dat je het bijltje er bij neer gooit.
 

Wanneer het gewoner wordt dat een moeder in het openbaar haar kindje voedt, wordt de drempel voor nieuwe Moeders om dit ook te doen vanzelf lager. Dus zie je een moeder haar kindje voeden en vind je dat ongemakkelijk? Wend gewoon je blik af! Hierdoor kan deze moeder in alle rust haar kindje voeden zonder dat dit voor iemand storend hoeft te zijn.


Klein gebaar

Zo’n klein gebaar kan voor een moeder heel veel betekenen. Dit is geen oproep om de borsten maar op de terrastafeltjes te gooien, maar om het elkaar niet ongemakkelijk te maken! We hebben allemaal wel eens borsten gezien, laten we de drempel om borstvoeding te geven voor Moeders niet met zijn allen nog hoger maken!

Zwangerschapslingerie      Zwangerschapsbadmode     Zwangerschapsnachtmode

 

Reacties

  1. manja manja

    De eerste keer een rustig hoekje gezocht bij een drukke lunchroom. Ik vind dat het normaal moet zijn. Ookal ben ik zelf na 6 weken er destijds mee gestopt.

  2. jane jane

    Zelf heb ik ook bv gegeven. Ik vond het heel mooi en speciaal om te doen. Maar ik vind het toch meer een ding van moederven kind en daar hoeft, naar mijn mening, niet de hele wereld van mee te genieten. Sommige laten werkelijk overal hun tieten zien en schamen zich nergens voor. En halen ze eruit midden op een plein, op de bank bij tante truus en het kind is nog in de kinderwagen. Ik hoef ze niet te zien, dus zoek een rustig plekje aub.... dan zou ik zeggen: ga je gang, super dat je je kind de beste voeding geeft dat er is!

  3. Annika Annika

    Helemáál mee eens! Ook voor mij was het een enorme drempel in het begin. Maar nu mijn kleintje groter wordt zijn we er stiekem heel bedreven in geworden! vooral in het negeren van starende blikken...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
/* shopScript */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »