Facebook Twitter Pinterest

Afscheid van de borst

Afscheid van de borst

Ergens heb ik het altijd geweten. Als ik ooit moeder zou worden dan zou ik borstvoeding gaan geven. Voor mij voelde dat als een hele logische keuze. Niet eens een keuze eigenlijk, maar eerder een (bio)logisch gevolg van het moederschap.

Cupmaten
Hoewel ik toen nog helemaal niet met het moederschap bezig was kan ik me levendig een gesprek met een huisgenootje voor de geest halen over onze cupmaten. Zij zou af en toe wel wat meer willen hebben en loste dat op met push up beha’s en “kipfiletjes”.  Ik op mijn beurt had graag wat minder willen hebben. Toch was er geen (toen nog bruin) haar op mijn hoofd die dacht aan een borstverkleining. Voor mijn gevoel zou ik daar mee de mogelijkheid uitsluiten om borstvoeding te kunnen geven. (inmiddels weet ik dat dat ook na een borstverkleining nog mogelijk kan zijn).


Oergevoel?
 
Waar dat gevoel vandaan kwam weet ik eigenlijk niet eens. Zowel ik als mijn broer en zus zijn alledrie grootgebracht met de fles. Ook de baby’s in mijn omgeving kregen de fles. Ik kan me nauwelijks herinneren dat ik in mijn jeugd ooit heb gezien dat een baby bij zijn moeder dronk. Maar toch, toch was er dat gevoel dat dat (voor mij) er bij hoorde.


Zoektocht

Terwijl iedereen om mij heen ging settelen en kindjes kreeg was ik op zoek naar wat ik wilde. Woonde in verschillende plaatsen, had uiteenlopende banen en maakte mooie reizen om uiteindelijk op mijn 35e voor het eerst moeder te worden. Mijn jongere zus (inmiddels lactatiekundige) had inmiddels een zoon van bijna 1 die ze nog dagelijks voedde. Op dat moment riep ik nog tegen haar dat ik me niet voor kon stellen dat ik zo lang borstvoeding zou geven. Maar kijk nu eens!


Gevonden!

Inmiddels ben ik de trotse mama van twee prachtige meiden; een peuter van 3 jaar en een dreumes van 15 maanden. Mijn peuter was indirect de aanleiding voor Rondom Eva, omdat ik geen mooie zwangerschapslingerie kon vinden startte ik een heuse speurtocht. Gelukkig kwam ik prachtige merken als Cake Lingerie, Cache Coeur, Mama by Alles en later You!Lingerie tegen en besloot deze dan ook zelf aan te gaan bieden, zo viel ook die zoektocht op zijn plaats.


Met de oudste heb ik van de borstvoeding genoten tot ze 1,5 was. Tegen die tijd was ik opnieuw zwanger. Ik zag het niet zitten om twee kindjes aan de borst te hebben en bovendien verloor zij zelf ook de belangstelling. Het afbouwen ging bij haar dan ook heel natuurlijk.


Pijnlijk

Heel anders verloopt dat nu bij haar jongere zusje. Omdat haar vader en ik hebben besloten niet verder samen te gaan zijn de meisjes iedere vrijdag en om het weekend bij papa. Uit een flesje drinken en kolven waren beiden  geen succes. Ze krijgt dan ook alleen borstvoeding als ze bij mij is. Niks natuurlijke afbouw dus, maar een verstoring van dat ritme en dat doet pijn. Pijn vanwege de situatie die dit veroorzaakt, maar ook pijn omdat we nu niet samen kunnen uitmaken wanneer het moment er voor ons is om te stoppen.


Met pijn in mijn hart constateer ik dan ook dat niet alleen mijn productie terugloopt, maar ook haar interesse afneemt. Zo nemen we dus samen afscheid van een bijzondere fase. Mijn meisjes worden groot en ik hoop ze een goede start te hebben gegeven.


Hoe was dit voor jou? Heb jij heel bewust gekozen om te stoppen met borstvoeding of werd die keuze ook door omstandigheden ingegeven? Ik ben heel benieuwd hoe andere moeders dit ervaren en hier mee omgaan!


Zwangerschapslingerie      Zwangerschapsbadmode     Zwangerschapsnachtmode
 

Reacties

 1. Lonneke Lonneke

  Hoi Eva,

  Lijkt me heel lastig wanneer zulke omstandigheden de keuze voor je maken. Hopelijk kun je straks toch vol trots terug kijken op een fantastische borstvoedingsperiode.

  Bij mij was het ook nooit een vraag of ik bv ging geven. Want dat ging ik toch gewoon doen. En ondanks dat we een start hebben gehad waarbij we veel moesten oefenen, heb ik mijn eerste gevoed tot haar vierde verjaardag. Ik hoop bij de tweede hetzelfde te kunnen doen. Dit duurt nog 8 maanden. Maar het afscheid blijft altijd lastig. Want borstvoeding geef je niet alleen met je borst, maar met je hele wezen!

  Sterkte.

  Groetjes
  Lonneke

 2. Marijke Marijke

  Hoi, wat een rotmanier om te stoppen.
  Bij de eerste al na 10 weken afgebouwd (wilde niet kolven op werk) en dat vonden zij en ik prima.
  Bij nummer 2 wel gekolfd ivm vakantie wilde ik doorgaan, zo makkelijk on de warmte.
  Na ruim 6 maanden gestarten afbouwen. Vond hij prima, ik lastig (lichamelijk). Uiteindelijk besloot hij ook de nachtvoeding ( hij drink niet om 11 maar om 3) niet meer te willen. Helaas beet hij hard om dat duidelijk te maken. En was het prima.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
/* shopScript */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »