Facebook Twitter Pinterest

10 overeenkomsten tussen borstvoeding geven en de 4daagse lopen

10 overeenkomsten tussen borstvoeding geven en de 4daagse lopen

Vijf jaar op rij liep ik de Nijmeegse 4 Daagse. Nu ik twee dochters van 1 en bijna 3 heb, heb ik die hobby voorlopig even aan de kant geschoven. Vanuit mijn werk ligt mijn focus nu vooral bij zwangeren en moeders die borstvoeding geven. Maar toch blijft het altijd kriebelen.

Dus volgde ik afgelopen maand de 4daagse via radio en televisie.  In de meeste gevallen gaat het (aanstaande) moederschap niet samen met het lopen van de 4daagse, op een enkele uitzondering na dan natuurlijk.


Terwijl ik de lopers aan het volgen was, besefte ik dat er ook overeenkomsten zijn tussen het lopen van de 4daagse en het geven van borstvoeding. Kijk maar eens:


Rust is belangrijk

4 keer op rij 50 kilometer lopen of dag en nacht je kindje voeden vergt energie. Zowel voor de 4daagse wandelaar als voor een moeder is het dan ook belangrijk om voldoende te rusten.


Ook ‘s nachts

Wanneer je net als ik de 50 kilometer loopt start je tussen 4.00 en 6.00 uur ‘s ochtends.  Vroeg op dus. Ook baby’s doen over het algemeen niet aan uitslapen en worden vaak ook meerdere keren per nacht wakker voor een voeding. Reden te meer dat je rust dus belangrijk is!


Goede voeding

Of je het nu hebt over borstvoeding of de 4daagse lopen; je lichaam levert een prestatie. Goede voeding is dus van belang om deze tot een goed einde te brengen!


Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. De kans is aanzienlijk groter dat je de 4daagse uitloopt als je de nodige kilometers hebt getraind. Voor borstvoeding kun je niet “trainen”. Gelukkig zijn er wel borstvoedingscursussen waarbij lactatiekundigen je uitleggen wat je kunt verwachten en hoe je het aanpakt. Het volgen van zo’n cursus vergroot de kans op slagen van de borstvoeding aanzienlijk.


Voldoening

Voor elk van de twee geldt dat de voldoening enorm is als je slaagt. Niets zo mooi als je kindje zien groeien op jouw melk of de fantastische sfeer op vrijdagmiddag op de Via Gladiola.


De juiste kleding maakt het makkelijker

Door het dragen van kleding en lingerie die speciaal is ontworpen voor borstvoeding maak je het jezelf makkelijker om waar en wanneer je kindje maar wilt te kunnen voeden. Ook voor het wandelen geldt dat dit lekkerder gaat als je kleding niet irriteert, dus geen sokken of ondergoed met naden en kleding die goed ademt en makkelijk droogt.


Gezond

Wandelen in de natuur is gezond voor je; nooit eerder voelde ik me zo fit als in de jaren dat ik me serieus voorbereidde op de 4daagse. Ook borstvoeding heeft vele gezondheidsvoordelen, niet alleen voor je baby, maar ook voor mama.


Opgeven moeilijk

Als je hebt besloten er voor te gaan is het niet gemakkelijk om het op te geven. De geweldige vrijwilligers van het Rode Kruis en de lacatiekundige kunnen je vaak heel goed helpen, maar als je lichaam het niet (meer) aankan moet je soms beslissen om te stoppen. In mijn geval vond ik uitstappen uit de 4daagse zwaarder dan het lopen zelf. Ook moeders die noodgedwongen moe(s)ten stoppen met de borstvoeding hebben hier vaak moeite mee.


Bijzonder dat je lichaam het kan

200 kilometer lopen of je kindje voeden, allebei bijzonder dat je lichaam het kan!


Mentaal

Voor beide prestaties geldt dat je al een heel eind bent als je het graag wilt. Natuurlijk moet je lichaam meewerken, maar juist voor het overwinnen van de dipjes die voorbij komen is vooral je mentale conditie van belang.


Als laatste en niet onbelangrijke wil ik er nog aan toe voegen; geniet van die bijzondere tijd!

Zwangerschapslingerie      Zwangerschapsbadmode     Zwangerschapsnachtmode 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
/* shopScript */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »